Friday 7 September 2012

Gelin aksesuarlarının zarif dokunuşu "inci takılar"






Geçmişten bugüne varlık olarak kabul edilen inci  mükemmel güzelliği ile aşk ve evliliği temsil eder.Yüzyıllardır saflığın, masumiyetin ve asaletin simgesi olmuş bu nedenle de en güzel evlilik hediyesi olmuştur.


/Yumuşak ışığıyla dokunduğu her tene güzellik ve zarafet katan bu saf mücevherler modern kadınlar için çok yönlü ve vazgeçilmez bir aksesuardır.


Grek kültüründe rakipsiz güzelliği, aşk ve evliliği temsil eden inci, Nicole Kidman’ dan Madonna’ ya, Sharon Stone’ dan Sophia Loren’ a kadar bir çok dünya starının da tercihi/ vazgeçilmezi/ seçimi.


İncilerin renkleri bulundukları ortamla ve suyun / denizin yapısıyla alakalıdır. Örneğin; Tahiti’ de mürekkep balıklarının fazla mürekkep salması ve deniz suyunun biraz daha koyu renkte olmasından dolayı istiridyenin yuttuğu kum tanesi de doğal olarak koyu renkte oluyor ve buna bağlı olarak inciler siyah veya gri renkte oluyor. Eğer istiridyenin yaşadığı yer mercanlarla doluysa bu sefer inci mercanın rengini alarak pembemsi oluyor. Bu tamamen istiridyenin yaşadığı ortamla alakalıdır. Bunun dışındakiler ise boyanarak elde ediliyor.


Her zaman gözde olan beyaz inci, artık yerini siyah inciye bırakıyor. Ancak koyu parlak siyah inci, çok nadir bulunduğundan oldukça pahalıdır. En çok tercih edilen renkler beyaz, krem ve pembedir. Gümüşi, siyah ve altın rengi de son yıllarda büyük ilgi çekiyor.


Güzel bir efsanedir inci…


Beyaz İnci : sağlığı


Krem İnci : mutluluğu


Şeftali İnci : aşkı


Mor İnci : serveti


Siyah İnci : bilgeliği temsil eder.


Temizliği ve duruluğu temsil eden inciler kadınlara zarafet ve asaletin yanı sıra gerçek anlamda güzellik de katıyor. Kozmetik alanında da kullanılan inciden elde edilen kremlerle hanımlar / kadınlar güzelliklerine güzellik katıyor ve pürüzsüz bir cilde kavuşuyorlar.
















En değerli taşlar arasında yerini alan incinin oluşumu;






Doğal ortamındaki istiridye, kabuğundan içeriye kaçan/ giren kum tanesini veya küçük bir deniz canlısını zararsız hale getirebilmek için ‘nakre’ denilen sıvı salgılıyor ve o yabancı cismin üstünü bununla sarıyor. 1-3 yıl arasında devam eden bu işlem sonucunda birçok kattan oluşan inci meydana geliyor. Her istiridyenin içinden inci çıkar ancak bunun boyutu veya şekli farklılık gösterir.


Değeri Nasıl Anlaşılır?






İncinizin yüzeyi ne kadar parlaksa, ne kadar yuvarlak ve simetrikse, boyutu ne kadar büyükse, ne kadar beyaz ya da pembeyse, boyut, renk, parlaklık ve şekil açısından birbirine ne kadar uyumluysa o kadar değerli olur. Örneğin inciyi elinize alıp dikkatlice baktığınızda yüzünüzün yansımasını net olarak görüyorsanız inciniz  çok iyi kalitededir.


İnci Bakımı Nasıl Yapılır?



















İncilerinizi uzun süre kapalı yerlerde tutmayınız. Bu incilerinizin kuruyup matlaşmasına neden olacaktır. Sık sık takmalı ve düzenli bakımını yapmalısınız. Diğer mücevherlerinizle aynı kutuda muhafaza etmek yerine saten veya kadife gibi yumuşak bir kutuya tek başına koyun ki yumuşak olan yüzeyi kolay çizilmesin.


Saç spreyi, parfüm, aseton, alkol bazlı kimyasallar ve kozmetik ürünler incinizin doğal görüntüsünü bozmakla beraber, incinize zarar verir. Bu yüzden inci mücevherlerinizi kozmetik ürünlerle temas ettirmemeye çalışın. Kullandıktan sonra kuru ya da nemli bir bezle temizleyin ki üzerinde kalan kozmetik, ter ya da parfüm dış tabakaya zarar vermesin.Güneş ışığına uzun süre maruz bırakmayın ki üzerinde çatlaklar oluşmasın. Aşırı ısı inciye zarar vereceğinden dolayı buharla temizlemeyin. Temizleme amaçlı olarak klasik mücevher temizleyicilerini kullanmayın.






İnci takmanın anlamı nedir? İnci takmak bir gelenek mi?


İnci kültürü bilgi danışma merkezine göre; binlerce yıl önce insanlar deniz kıyısında muhtemelen yiyecek ararlarken inciyi keşfetmişlerdir. Bir efsaneye göre ise Cleopatra bir bardak şarabın içinde bir inciyi eritiyor ve ondan sonra içiyordu ve bunun güzelliğine güzellik kattığını düşünüyor ve bunu da  Mark Antoni’ yi baştan çıkartmak için yapıyordu. Eski Roma ‘ da inci sağlık ve sosyal konumun, saygınlığın nihai sembolüdür. Eski Yunan geleneklerinde ise inci aşk ve evliliğin ve eşsiz güzelliğin sembolü olmuştur. Yunanlılar incinin evlilikte uyumu arttırdığına inanıyorlardı.


Günümüzde hala inci kraliyet ailesinde özellikle evlilik töreni esnasında takılıyor. Kraliçe 2. Elizabeth ve Sarah Ferguson ‘ da evlilik törenleri esnasında inci takmayı tercih edenler arasındadır.




No comments:

Post a Comment